Invitație la vals, Mihail Drumeș
Invitatia la vals, în perioada interbelică, a deținut supremația în rândul preferințelor publicului tânăr. Într-un deceniu s-au epuizat 34 de ediții. Povestea este plămădită din situații-limită, senzualitate și răsturnări de situație spectaculoase, este unul dintre romanele marilor pasiuni.
Personajele din Invitație la vals, ard intens, se consumă și se (auto)devoră, trăiesc voluptatea de a fi pe rând învinși sau învingători, cu forța asumării unor consecințe tragice. Nu oricine are capacitatea de a trăi iubirea atât de acut, de disperat și de spectaculos. Cei care pot, poartă în desagă bastonul autodistrugerii.
Mihail Drumeș comunică, uneori până la identificare cu personajele sale, respiră, iubește, încearcă, pierde, o dată cu ele. De aici, probabil, impresia de autenticitate a demersului său scriitoricesc, care a condus la o bună receptare din partea cititorilor. Rămâne intact decalajul dintre interesul publicului cititor și tăcerea expresivă a criticilor importanți.
„Citește... istoria acestei iubiri și după aceea îți vei da seama de tot ce s-a întâmplat și dacă cineva, în locul meu, ar fi procedat astfel.... Voi povesti faptele cu o sinceritate nudă, dezolantă, exact cum s-au petrecut în realitate...Nu mă preocupă emoția estetică, nici morală, nici mesajul generos. Nu fac literatură, ci aștern în aceste file o mare pasiune care, astfel, ar fi rămas necunoscută, pentru bunul motiv că pasiunile fug de lumină - lumina le omoară.
Mihail Drumeș - un caz?"
Invitație la vals, una dintre cărțile care își merită pe deplin cele cinci steluțe, nu e un simplu roman, de cafenea sau de plictiseală. Am citit această carte mai mult din simpla curiozitate când am văzut-o pe raftul bibliotecii. Povestea de dragoste dintre cei doi eroi e mai mult decât complexă, e absolut unică. Eroul încearcă să-și exprime dragostea prin scrisorile ce le-a scris vecinei de la etaj (mustrește o dragoste nebună după ea, dar pe care nu vrea să o arate. Încă o dată, orgoliul își arată ghearele!) aparent, fără răspuns până într-o zi când eroina cedează. Pentru a nu fi un mare spoiler, cei doi pleacă la mare, la Constanța, dar și la Constantinopol și trăiesc zile și nopți intense. Ajung să se căsătorească într-un final, dar nu vă așteptați ca sfârșitul acestei povești să fie unul frumos, ca de basm. Aici, își face loc dramatismul, iar pentru asta, va trebui să citiți.