Personalitatea zilei – Neil Richard MacKinnon Gaiman

09 ianuarie 2013

Neil Richard MacKinnon Gaiman, autor britanic de povestiri și romane science fiction și fantasy, romane ilustrate, teatru radiofonic și film, s-a născut la 10 noiembrie 1960, Portchester, Hampshire, UK. Printre lucrările sale de referință se găsesc seria BD The Sandman și romanele Pulbere de stele, Zei americani, Coraline și Cartea cimitirului.

Familia lui Gaiman se trage din evreii polonezi. Străbunicul său a emigrat din Antwerp înainte de 1914, iar bunicul său s-a stabilit în cele din urmă în Hampshire, Portsmouth, creând un lanț de băcănii. Tată său, David Gaiman, a lucrat în același lanț de magazine; mama sa, Sheila Gaiman (născută Goldman), a fost farmacistă. Are două surori mai mici, Claire și Lizzy și un frate mai tânăr, Roald. Familia Gaiman s-a mutat, în 1965, în West Sussex, East Grinstead, unde a studiat dianetica la centrul scientologic al orașului. A rămas legată de iudaism, iar una dintre surorile lui Neil a declarat ulterior: „Era foarte derutant când oamenii mă întrebau, în copilărie, despre religia mea. Le răspundeam că sunt un evreu scientologic". În schimb, Neil a afirmat că nu mai este scientolog.

Gaiman a început să citească de la vârsta de patru ani și a citit tot ce i-a căzut în mână. Spunea: „Eram un cititor. Iubeam cititul. Cititul îmi oferea plăcere. În școală, eram foarte bun la toate materiile nu pentru că aveam aptitudini speciale, ci pentru că în prima zi de școală ni se dădeau manualele, iar eu le citeam, ceea ce înseamnă că știam ce urma să se predea, deoarece eu deja citisem". Prima carte citită a fost Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien, luată de la biblioteca școlii, dar cei de acolo aveau doar primele două volume ale trilogiei, pe care Gaiman le-a împrumutat ulterior de multe ori. Când a câștigat premiul școlii la limba engleză și la citit, a primit al treilea volum și o antologie de poezie englezească.

La a șaptea aniversare a primit seria Cronicile din Narnia de C. S. Lewis. Ulterior, își amintea că „Am admirat folosirea propozițiilor pentru cititor puse între paranteze, unde îți vorbea direct... M-am gândit „O, doamne, asta e tare! Când voi deveni scriitor, vreau să pun și eu lucruri între paranteze". Îmi plăcea puterea pe care o dădea ceea ce puteai face între paranteze". Altă carte preferată din copilărie a fost Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, pe care a numit-o „întotdeauna preferată. Alice era cartea de bază la citit, până am ajuns să o știu pe de rost".

În copilărie și în adolescență, Gaiman a citit operele lui C. S. Lewis, J. R. R. Tolkien, James Branch Cabell, Edgar Allan Poe, Michael Moorcock, Ursula K. Le Guin, Lord Dunsany și G. K. Chesterton, iar mai târziu, Neil s-a transformat într-un fan al science fiction-ului, citind operele unor autori cum ar fi Samuel R. Delany, Roger Zelazny, Robert A. Heinlein, Harlan Ellison și Gene Wolfe.

Gaiman și-a primit educația în diferite școli ale Bisericii Anglicane, incluzând Fonthill School (East Grinstead), Ardingly College (1970-74) și Whitgift School (Croydon) (1974-77). Poziția de oficial în PR al Bisericii Scientologice deținută de tatăl său a fost motivul pentru care băiatul de șapte ani nu a fost primit la școala de băieți, fiind obligat să continue la școala urmată anterior. A trăit multă vreme în East Grinstead, între 1965 și 1980 și, din nou, între 1984 și 1987. Și-a cunoscut viitoarea soție, Mary McGrath, în timp ce studia scientologia și locuia în casa din East Grinstead a tatălui său. Cuplul s-a căsătorit în 1985, după ce a avut primul copil, Michael.

Citeşte restul articolului aici.

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART