Povestirile nu plictisesc nicio secundă
Unul dintre cele mai interesante proiecte editoriale din ultimii ani îl reprezintă inițierea de către Editura Arthur a Colecției Retro. Pentru cine nu știe, e vorba despre scoaterea pe piață a cărților care au încântat copilăria celor născuți acum patruzeci, cincizeci de ani și au format generații întregi de cititori. Mă rog, e vorba de reeditarea câtorva dintre cărți, cu păstrarea formatului grafic original și a traducerilor care au stârnit imaginația aceluiași grup demografic.
În spatele proiectului stă nu doar pasiune, ci și mult efort. Identificarea celor care dețin în prezent drepturile de autor ale unor cărți apărute acum o jumătate de secol înseamnă o serioasă muncă detectivistică, iar provocările tehnice pe care le presupune păstrarea întocmai a graficii originale, întipărite în memoria colectivă, sunt numeroase.
Editarea cărților mizează, sigur, pe alimentarea unei benigne nostalgii, dar acționează și ca un binevenit gest recuperator. Până la apariția seriei, multe dintre aceste volume erau practic de negăsit. Rarități vânate de colecționari și pasionați, ele puteau fi întâlnite doar în bibliotecile publice sau pe site-ul anticariatelor, unde atingeau însă prețuri amețitoare. Volumele sunt selectate cu grijă, reprezentând opere durabile deopotrivă din punct de vedere literar și grafic.
Trebuie spus și că cea care a coordonat până nu de mult colecția a fost Laura Albulescu, fost redactor-șef al Editurii Art, care ne-a părăsit nu cu mult timp în urmă. Drum lin, Laura.
Citește continuarea recenziei în revista de cultură Familia.